Главният прокурор Иван Гешев коментира ареста на бившия премиер Бойко Борисов, който

...
Главният прокурор Иван Гешев коментира ареста на бившия премиер Бойко Борисов, който
Коментари Харесай

Главният прокурор: Дори да се бе намерил мъртвец в спалнята на Бойко Борисов, полицията няма право да го разследва

Главният прокурор Иван Гешев коментира ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, който бе осъществен през март, а по-късно съдът го разгласи за противозаконен.

" Дори да беше открит вътре мъртвец в дома на Борисов, Министерство на вътрешните работи няма право да проверява, това се прави от следователи. Българската прокуратура в случай че беше питана, тя щеше да прати следовател, а Министерство на вътрешните работи го направиха, без да уведомят никого ", уточни той.

Обвинител номер едно взе участие в предаването " Първа точка " на  " Капитал "  и даде изявление пред Полина Паунова. В него той се разгласи за правна промяна, разяснява Бойко Борисов, Васил Божков и Делян Пеевски, като се върна обратно към делото КТБ. Относно някогашния министър председател, съобщи, че прокуратурата не е работила след ареста, " тъй като в България се съблюдават законите, законът е идентичен за всички ".

" Когато някой е решил, че различен е неприятен, това не значи нищо. Министерство на вътрешните работи няма право да проверява някогашни министър-председатели ", сподели той.

През цяото изявление Гешев поддържаше тезата си, че политици желаят да поемат контрола над прокуратурата за свои персонални ползи, а Прокуратура на Република България била неподвластна на политическо вмешателство институция. Той няколко пъти загатна името на Иво Прокопиев, само че отхвърли да разяснява в елементи глобения по " Магнитски " Пеевски.

На въпроса дали е подготвен да подаде оставка, Гешев отвърна: " Защо да депозирам оставка? ", отхвърляйки този вид.

Разликата сред правосъдната и правната промяна

След като Иван Гешев написа 240 писма до обособените депутати и ги прикани за правна промяна, основният прокурор изясни разликата сред правната и правосъдната промяна: " Разликата се прави единствено от практикуващите адвокати, а не от българските политици. Правна промяна е това, което българските жители чакат от 30 години – цялостни промени в българското законодателство, които да донесат правдивост. Като основен прокурор мнението ми е, че в случай че тези закони се трансформират, това е неловко за някои политици и олигарси. Тази обстановка устройва всички и по тази причина живеем в 30-годишен преход – това е цялостен човешки живот. Трябва да се трансформират действителните проблеми на българското законодателство, а не измислените проблеми като правосъдна промяна ", твърди Гешев, прехвърляйки топката в полето на законодателите.

Попитан кои са " измислените проблеми ", той съобщи, че това е " да смениш един върховен магистрат и да си сложиш личен човек, който смяташ, че ще ти е комфортен, с цел да контролираш конструкция от правосъдната власт, да обслужваш олигарси от задкулисието ". " Няма по какъв начин да смениш основния прокурор с изключение на с Велико национално заседание, само че никой не е чел Конституцията ", твърди той, само че отхвърли да засяга своята лична промяна.

Според Гешев неговият избор за основен прокурор бил " най-трудният ": " Казват, че е непрогледен. Как непрогледен, когато продължи през целия ден при отговори на стотици въпроси? ".

На въпрос дали счита, че основният прокурор у нас се избира с политическо вмешателство, Гешев съобщи, че политиците постоянно желали " да управляват правосъдната власт ". " В моя избор не е имало политическо вмешателство ", твърди обвинител номер едно.

" Във всяка страна има политическо въздействие. В страните в Европейски Съюз има ясни правила и регламенти. Относно правилото с разделяне на управляващите – имаше пропагандна теза, че аз не го споделям. Но аз споделих, че разделянето на управляващите е съвместен надзор. Няма по какъв начин изпълнителната власт, законодателната и правосъдната да не си взаимодействат. Това ще значи, че има три страни, няма по какъв начин другите управляващи да не спомагат в този развой ", счита той.

Как Гешев стана основен прокурор

Гешев отхвърли изказванията, че Сотир Цацаров бил определен от Бойко Борисов за основен прокурор преди него. " Винаги политиците са си мечтаели да влияят върху тези процеси в правосъдната власт, ще продължат да го вършат. Аз съм неуместен, тъй като никой нищо не може да ми каже. В моя избор е било несполучливо. Имаше опити да не стана основен прокурор ", сподели той.

" Единственият човек, който може да ми каже нещо, е жена ми. Това е единственото мнение, с което се преценявам ", съобщи още Гешев.

На въпрос за какво е сменил мнението си, като в началото не е желал да стане основен прокурор, а след това се е кандидатирал, той отвърна: " Смених си мнението, тъй като се трансформираха събитията. Осъзнах, че разновидностите пред прокуратурата са по-лоши, в случай че не се кандидатирам. Аз съм част от прокуратурата, постоянно съм бил част от нея. Възприел съм го от отговорност към хората, които познавам, почитам и които схващам като другари. Това е персонален контакт и почитание към системата. Вярвах, че посредством тази позиция мога да внеса смяна в неща, които са неправилни. Прокуратурата – ние какво сме, едно оскъдно сираче, на което някой поставя аставник – юрист, професор, арбитър? Не заслужаваме ли да се управляваме сами? Ние малоумни ли сме? Лесно е да сложиш външен човек, който да управлява прокуратурата, а не да сложиш вътрешен, който познава действителните проблеми ", съобщи Гешев.

Сам решил да стане основен прокурор и не знаел " защо си го е предизвикал ". Няма пояснение за какво нямало други претенденти за поста. " Не съм се жертвал, беше ми забавно. Продължава да ми е забавно. Аз не тичам, а се удрям ", твърди Гешев.

Полина Паунова цитира основния прокурор, че бил единствено един " административен началник ". " Ако това е правилно, с какво се биете и за какво целият политически диалог се върти към прокуратурата? ", попита тя. Гешев направи съмнение, че зад тази офанзива против неговата институция стояли съществени финансови ползи. " Ако е правилно, че казусът е в прокуратурата - ние имаме 95% неоправдателни присъди. Повече са присъдите, в сравнение с споразуменията. Ако приемем, че има 5% брак в нашата работа, какъв брой държавни институции имат 5% брак? Да приемем, че сме 100% отговорни, наказателното правораздаване е не повече от 10% от цялото правораздаване, за какво тогава се упреква прокуратурата? Политическият интерес, който седи зад това нещо, е преодоляване на избрани властови позиции и реализиране на политически цели през правосъдната система. Тези хора не знаят по какъв начин действа прокуратурата ", твърди той.

На въпроса кои са " те " той отвърна: " Тези, които нападат прокуратурата и техният интерес съответствува с съветския интерес ".

Корупцията и олигарсите

Гешев отговори с думата " естествено " на въпроса дали има корупция у нас. " Защо си мислите, че прокуратурата управлява следствията? Има съд, който постановява присъда. Има неоправдателни присъди и за кметове, и за висши лица, и за депутати, влезнали в пандиза ", сподели той и се оправда с неналичието на присъди за хора по високите етажи на властта.

Проблемът, по думите му, било законодателството, което преднамерено не се променяло. " Има комплекс от проблеми, само че не всичко е в прокуратурата. Трябва сложна правна промяна ", сподели Гешев.

Той отхвърли да назове имена, когато беше коментирана тематиката с " олигарсите ". " На няколко от тези повдигнахме обвинявания и след това станаха герои в медиите – да вземем за пример един олигарх от Дубай, който е глобен по „ Магнитски “ ", сподели той. " Пеевски пътува до Дубай ", съобщи Паунова, а Гешев отвърна: " А господин Прокопиев пътува ли? ".

Попитан за какво Бойко Борисов не е разпитан по делото КТБ по искане на юристите на Цветан Василев, основният прокурор сподели: " Какво ще ни каже господин Борисов, като го извикаме? Всички познават Цветан Василев. Той е един от тримата души, които ръководят страната по това време ". На въпрос кои са останалите - той сподели: " Ами не знам, цифрата 3 ми хрумна, несъмнено са доста повече ".

" Ако това е правилно (и би трябвало да викаме Борисов на разпит), Кирил Петков всеки ден би трябвало да го разпитваме. Ще ми споделя единствено някакви политически нелепости. Един човек се разпитва в качеството си на очевидец, когато може да даде обстоятелства и условия от голяма важност за откриване на обективната истина ", сподели Гешев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР